ישראלים בסיני
מה יש לנו הישראלים עם חצי האי סיני שמחזיר אותנו לשם פעם אחר פעם, ובכל פעם עם יותר תשוקה בעיניים? הנה כמה השערות אפשריות וגם קצת על ההעדפות של הישראלים בסיני בעידן החדש.
סיני הייתה מאז ומתמיד גן עדן עלי אדמות אליו מגיעים כדי להתנתק מכל הבלאגן והרעשים של חיי היומיום ולהתמסר לשקט המשכר, לנוף המדברי ולאווירה הייחודית. הנהירה הגדולה לסיני החלה בסוף שנות השישים, לאחר שחצי האי סופח לישראל. רבבות משפחות נדדו לחופי סיני ברכבים ובילו שם ימים קסומים על קו המים הצלולים. תשאלו את ההורים שלכם בהזדמנות על הלילות בנואיבה ותקבלו בתגובה ניצוץ מסתורי בעיניים.
הזמנים השתנו, חצי האי הוחזר למצרים, אבל הישראלים לא שכחו את סיני והמשיכו להגיע אליה. בתחילת שנות האלפיים, בעקבות פיגועי טרור שגבו את חייהם של עשרות אנשים, חלה ירידה משמעותית במספר התיירים הישראלים בסיני. משרד החוץ הוציא אזהרת מסע חמורה שהתריעה מפני חטיפות ופיגועים בסיני והישראלים נטשו את החופים. בעקבות המהפכה במצרים ב-2011 התיירות למצרים ספגה פגיעה קשה שנמשכה מספר שנים. ההתאוששות החלה בשנת 2016 והישראלים החלו לחזור בהדרגה לקאמפים ולמלונות, ואף ייסדו קהילות ברשת שמספרות על החוויות ומספקות המלצות ומידע על האפשרויות השונות בסיני. לצורך השוואה, בשנת 2018 ביקרו בה 381 אלף ישראלים – עלייה של לא פחות מ-76% לעומת 2017. בפסח האחרון ביקרו בסיני עשרות אלפי ישראלים ונראה שהמצב לא הולך להשתנות בקרוב.
לפי הנתונים הללו, סביר להניח שתפגשו ישראלים בחופשה הבאה שלכם בסיני, אבל כמה ואיפה – תלוי בכם. העונות הפופולריות ביותר לחופשות של ישראלים בסיני הן החגים (פסח וחגי ישראל) ויולי-אוגוסט. אלה הזמנים בהם מעבר הגבול בטאבה יהיה עמוס יותר וחצייתו יכולה לקחת מספר שעות. אם פחות בא לכם להמתין כל כך הרבה זמן, מומלץ מאוד לתזמן את החופשה שלכם מחוץ לעונות המתויירות (נובמבר-מארס, לפני ואחרי החגים) ואז תוכלו לחצות אותו תוך פחות משעה.
לרוב, משפחות מטיילים יעדיפו ללון בבתי מלון או בקמפים (מתחמי אירוח על החופים) שמציעים לינה בחושות משודרגות עם חיבור לחשמל, מקלחת ושירותים פרטיים. האזורים המועדפים על משפחות בסיני הם טאבה, בה יש ריכוז גבוה של בתי מלון טובים וגם שני בתי קזינו, רצועות החוף ביר-סוויר וראס א-שטן, הדיונה הקטנה והדיונה הגדולה בנואיבה וכמובן, דהב ושארם א-שייח, שמציעות חוויה עירונית יותר עם שפע אטרקציות לכל הגילאים.
המטיילים הצעירים יותר מעדיפים בדרך כלל את החופים, שם אפשר ליהנות מחוויה שקטה ומבודדת יותר ולהתחבר לסיני האותנטית ולאווירה הייחודית. אם אתם מחפשים חופשה בלי יותר מדי אנשים מסביבכם, מומלץ ללכת לקמפים הפחות פופולריים. גם שם יתכן ותשמעו עברית, אבל תוכלו למצוא את הפינה השקטה שלכם בקלות והחוף יעמוד לרשותכם.
היחס לישראלים בסיני
רובם הגדול של בעלי הקמפים ונותני השירות בסיני הם בדואים מקומיים שמתפרנסים מהתיירות כבר שנים ארוכות (לצד כמה עיסוקים נוספים, מכורח המציאות). חשוב לזכור כי התיירות הישראלית היא מקור הכנסה משמעותי עבור הבדואים והם יעשו הכול כדי להגן עליה ולשמור על יחסים טובים עם המטיילים הישראלים. זה מתחיל בשירות הטוב והלבבי שהישראלים מקבלים בקמפים ובבתי המלון, ומגיע גם לשמירה על הביטחון שלהם כדי שהאיומים מצפון סיני לא יגיעו לחופים והשקט יישמר. אם להסתמך על מה שמטיילים שחזרו משם לאחרונה אומרים – הבדואים עושים עבודה מצוינת בלגרום לישראלים לחוש בטוחים.
אוכל כשר בסיני
היחסים הטובים בין המארחים הבדואים למטיילים הישראלים מתבטאים גם בסוגיית הכשרות. מארחים רבים מכירים את האילוצים ואת הבקשות ולכן בוחרים לבוא לקראת הישראלים. הודות לכך, לא מעט מתחמי אירוח על החופים מאפשרים למטיילים ישראלים להכין בעצמם אוכל במטבח כדי שיהנו מאוכל כשר בסיני.
אם אתם שומרי כשרות ולא יודעים איך להתכונן לחופשה בסיני, אנחנו ממליצים לברר מראש עם המקום בו אתם מעוניינים להתארח האם תוכלו לבשל בו, להתייעץ בקבוצות פייסבוק או לקרוא כתבות בנושא. בכל מקרה, תוכלו להביא איתכם סכו"ם רב פעמי וסיר קטן למקרה הצורך – אין בעיה להעביר אותם במעבר הגבול.
ישראלים בסיני – אתגרים
מבלי להיכנס לסוגייה הרגישה והיא התייר הישראלי בחו"ל, יש כמה דברים שמאפיינים את התיירים הישראלים בסיני וחשוב להתייחס אליהם, מכיוון שמה לעשות, הם משפיעים על תיירים ישראלים אחרים. נתייחס בנקודות לכמה דברים שעולים שוב ושוב בקבוצות של מטיילים בסיני:
- לכלוך – בתקופות המתויירות יותר אפשר לחשוב שמפעלי אסם וטמפו העבירו את הפעילות שלהם לחופי סיני. אריזות ריקות של חטיפים ובקבוקים עם כיתובים בעברית זרוקים על החופים ומסכנים מאוד את בעלי החיים על החוף ובמים – שוניות אלמוגים מוגנות שהמצרים עובדים קשה מאוד כדי לשמרן נפגעות מהלכלוך הזה.
- קולניים – נו, מה לעשות, חוץ מלהעיר ולקוות לטוב. נשמעים כבר קולות שאומרים שהאווירה בבתי המלון ובחופים הפופולריים יותר מזכירה את זו של אילת. אם זה פחות מתאים לכם, עדיף שתחפשו את המקומות הפחות מוכרים בשביל השקט באוזניים והשקט הנפשי.
- מתמקחים – תראו, המחירים בסיני עלו באופן משמעותי מאז שהתיירות בה חזרה לפרוח. חושה שעלתה פעם 20 ₪ ללילה עולה היום 40 ₪ ונסיעה במונית שעלתה פעם 100 לירות מצריות עולה היום 200 ל"מ. אפשר ורצוי להתמקח אם אתם מרגישים שמסדרים אתכם, אבל הדרך הטובה ביותר להימנע ממצב כזה הוא פשוט לברר מראש עם מקום האירוח או נהג המונית מה המחיר המוסכם. לא מתאים? אל תסכימו. עומדים לרשותכם שפע של נותני שירות שישמחו לסייע במחיר זול יותר.
- מעבר הגבול בטאבה – בתקופות המתויירות העומס ניכר במעבר הגבול ובתורי הענק המשתרכים בו באיטיות. לא נדיר לראות אנשים שצועקים ועוקפים מבלי להתחשב באחרים. זה מבאס, זה מרגיז, אבל תזכרו שתוך שעה-שעתיים אתם לא תראו את האנשים האלה יותר בחיים ושהקארמה תתחשבן איתם בסוף.
סוגייה בעייתית נוספת במעבר הגבול היא הפריטים שמותר ואסור להעביר. משוחררים טריים מצה"ל מגלים דווקא במעבר הגבול קליע סורר בתוך התיק; אנשים שנוטלים תרופות חזקות או צורכים קנאביס רפואי מגלים שאסור להם להעביר אותם, ואנשים שהגיעו עם ציוד יקר מגלים שהם צריכים להפקיד אותו לפני שהם חוצים את הגבול. מה לעשות? לברר מראש מה ניתן להעביר ומה אסור. הדבר תקף גם לגבי דברים שחוזרים איתם מסיני ועלולים להוות בעיה.
ועוד דבר שחשוב לציין – אין לכתוב מעלה להעיד על כל הישראלים בסיני, ש-99% מהם הם אנשים אדירים שאנחנו מאחלים לכם להיתקע איתם על (חצי) אי בודד ושמגיעים, בדיוק כמוכם, ליהנות מחופשה רגועה וכיפית. תיהנו מהם :)