כשר בסיני
הנהירה ההמונית של הישראלים והישראליות לסיני הביאה איתה קהל יעד חדש, שבחלקו שומר מסורת ומחפש ליהנות מאוכל כשר גם בסיני. האם ניתן למצוא כזה, ואיפה?
השקט היחסי שנשמר בחופי סיני ומחירי החופשות בישראל שהופכים ליקרים יותר מדי שנה, הביאו לפריחה מחודשת של התיירות בסיני. בשנים האחרונות הישראלים גודשים את מעבר הגבול בטאבה ואת החופים של חצי האי, ונהנים מהנופים המרהיבים של המדבר ומחופשה מפנקת, בחצי ואף ובשליש מהמחיר.
הנהירה המחודשת של הישראלים לסיני הביאה עמה לחופים זן חדש של תיירים – שומרי הכשרות והמסורת. אם בעבר סיני לא ממש הייתה אופציה עבורם, כיום יש מודעות גבוהה מאוד לגבי מה מותר ואסור להם לאכול בסיני וכיצד להתכונן מראש לטיול, כדי שיהיה אפשר ליהנות בו גם מאווירה נפלאה וגם מאוכל טוב ובטן מלאה. גם מהצד השני, של נותני השירותים והמארחים בסיני, נעשים מאמצים לקבל את הקהל החדש באהבה. הדבר מורגש היטב בחופים בעיקר בחג הפסח, כשעשרות אלפי ישראלים מגיעים לחגוג את החג כהלכתו בבתי המלון ובקמפים על החופים וחלק מהקמפים ובתי המלון מכשירים עבורם מטבח באופן מיוחד עבור החג.
מלון כשר בסיני – האם יש דבר כזה?
חשוב לציין – נכון לקיץ 2023, לאף בית מלון, קמפ או מסעדה בסיני אין תעודת כשרות ואין אף מקום שבו יש השגחה מטעם משגיח כשרות מוסמך.
המטבחים בסיני מכינים ומגישים מאכלי ים ובשר שאינו עובר הכשרה. על אף שיש מספר מסעדות בטיילת של דהב שבחזית שלהן תלוי שלט "כשר", דעו כי למרות הרצון הטוב שלהם והניסיון להקפיד על דברים שלדעתם חשובים לשומרי הכשרות, עדיין לא מדובר בכשרות שאנחנו מכירים מישראל בשום מקרה.
יחד עם זאת, שומרי הכשרות כן יכולים ליהנות ממגוון מאכלים שההלכה מתירה לאכול (בתנאים מסוימים), ויש לא מעט קמפים על החופים שנותנים למטיילים שומרי כשרות גישה למטבח, שם הם יכולים לבשל באמצעות כלים ואוכל שהביאו מהבית. במעבר הגבול ניתן להעביר סכו"ם, כלי בישול ומזון (כולל בשרים), כך שאם אתם רוצים לדאוג לעצמכם לארוחות למשך כל החופשה – תוכלו לעשות זאת בקלות.
גם מנגלים או גזיות יכולים לעבור את הגבול בקלות, והמצרים לא מערימים קשיים בדרך כלל בהעברה שלהם. יתרה מזאת – אם ישאלו אתכם לפשר הדבר, סביר להניח שאם תענו שאתם חייבים לדאוג לעצמכם לאוכל מטעמי דת תזכו להערכה רבה משום שהמצרים נוטים לכבד ולהעריך אנשים מאמינים שחיים על פי חוקי הדת.
אז איך אפשר לאכול אוכל כשר בסיני?
להלן כמה דברים חשובים שיסייעו לכם להקפיד על הכשרות בחופים ובבתי המלון. שימו לב שהכשרות מתאפשרת רק כאשר מכינים את האוכל בכלים כשרים.
- הבשר אינו כשר כלל בסיני.
- דגים – כל דג שראינו שיש לו קשקשים ובושל בכלים כשרים או בנייר כסף מותר באכילה.
- שמן זית ודבש מותרים באכילה.
- פת גוים: ההלכה מתירה לאכול פת (לחם) גוים רק אם יהודי ביצע אחת משלושת המלאכות – הדלקת האש, הכנסת הבצק לתנור, השלכת קיסם לאש או הגברת החום של התנור כל עוד הפת זקוקה לחום התנור.
- חלב עכו"ם – אסור לשתות חלב שנחלב על ידי גוי ללא השגחה של יהודי אלא אם הגוי מביא חלב פרות/עיזים בקרטון או בשקית סגורים.
- ניתן לאכול קטניות, פירות וירקות, כל עוד בודקים קודם לכן כי הם נקיים מתולעים.
- כנ"ל לגבי שייק פירות או כל משקה פירות טבעי אחר שמכינים לכם במקום.
- שתיה חמה: מותר לשתות תה וקפה בכוסות זכוכית המיועדות לשתייה חמה (לרוב מדובר בכוסות הגבוהות). אשכנזים יוכלו לשתות משקה חם בכוס זכוכית בתנאי שהיא מיועדת למטרה זו בלבד. אם לא, ניתן יהיה לשתות בה רק משקאות קרים.
ומה לגבי מטבחים בקמפים ובמלונות?
כאמור, אין קמפים ומלונות שהם בחזקת "כשר" בסיני. מעבר לאפשרות להכין לעצמכם את האוכל, בכלים שהבאתם אתכם, יש מספר מלונות וקמפים בודדים שלקראת החגים או בחופשות הקיץ פותחים חדר אוכל ומטבח נפרד לטובת שומרי הכשרות ודואגים למנות כשרות, או לפחות לכאלה שאין בהן חשש לבשר טרף. יוזמות אלה הן בדרך כלל "אד-הוק" לקראת חג מסוים או סוף שבוע ספציפי ואפשר להתעדכן לגביהן בקבוצות הפייסבוק של סיני או באתרים השונים ברשת. חשוב לציין כי גם מלון שהכשיר מטבח וחדר אוכל לרגל החג, אינו בחזקת כשר לאחר שהחג הסתיים והפעילות חזרה לשגרה.